Digital Water i-Pavilion: DWiP
(Battery Park City Community Center)

location: North Neighborhood, Battery Park City
client: Battery Park City Authority
size: 60,000 s.f. with 17,000 s.f. of park
date: Scheduled completion in 2012
contact: hMa hanrahanMeyers architects

Digital Water i–Pavilion (DWiP) is a new 55,000 square foot building conceived as a ‘built landscape’ situated at the base of two new residential towers in Battery Park City’s North Neighborhood. The primary architectural feature is a curving, 550-foot long glass arcade wall facing West Street immediately north of the ground zero. The arcade wall features a patterned interpretation of a composition, ‘WATER’, commissioned from NYC composer Michael Schumacher. The glass wall sits opposite two swimming pools and a gymnasium inside the building and two ballfields and a soccer field outside the building. A new public promenade follows the curve of the arcade adjacent to the ballfields, allowing public passage north to south from Murray to Warren Streets and providing viewing and access to the fields themselves.

The arcade is opened in three locations as public courtyards where ‘WATER’ will be continuously played at low volume and park-goers can find shade and public facilities. The courtyards also accommodate entrances into the Community Center and provide stair access from the ballfields up to the Ballfield Terrace overlooking the fields. The 16,000 square foot Terrace, designed by SCAPE landscape architects, features a similar pattern of dots and lines, where the compositional strategy of ‘WATER’ is written into the paving pattern using polished and unpolished bluestone tiles.

Other program areas include a gymnasium, dance studios, a state-of-the-art theater, and various classrooms on a second floor. DWi-P is designed to meet Platinum LEED certification specifications and officially opened in June 2013. In addition to being Architects for the new community center, the architects are the Master Plan Architects for Battery Park City’s North Neighborhood, and developed the master plan guidelines for the residential buildings above, as well as the landscaping, walking paths, and other pedestrian connections for the site.

Landscape Design by SCAPE
Lighting Design by Tillotson Design Associates
Green Consultation by Atelier Ten